Accessibility Tools

Σχετικά με τον COVID 19, άρση περιοριστικών μέτρων

Η Ελληνική κυβέρνηση προβαίνει βαθμιαία στην άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της εξάπλωσης του Covid-19 σε όλη την Ελλάδα και οδηγεί τη χώρα στην κανονικότητα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πλάνο διάρκειας δύο μηνών για να ανοίξει ξανά η αγορά της Ελλάδας σε αρκετά στάδια. Η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα θα λάβει χώρα ξεκινώντας από την 4η Μαΐου, με το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων και υπηρεσιών, όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών και κομμωτήρια.

Η Ελληνική κυβέρνηση προβαίνει βαθμιαία στην άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της εξάπλωσης του Covid-19 σε όλη την Ελλάδα και οδηγεί τη χώρα στην κανονικότητα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το πλάνο διάρκειας δύο μηνών για να ανοίξει ξανά η αγορά της Ελλάδας σε αρκετά στάδια. Η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα θα λάβει χώρα ξεκινώντας από την 4η Μαΐου, με το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων και υπηρεσιών, όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών και κομμωτήρια.

 

Περισσότερα καταστήματα και υπηρεσίες θα ανοίξουν την 11η Μαΐου, ενώ θα συνεχίσουν να ανοίγουν την 18η Μαΐου και μετά ξανά την 1η Ιουνίου. Οι ακριβείς ημερομηνίες για τα επόμενα στάδια θα ανακοινωθούν μετά την 18η Μαΐου.

 

 

Το πλάνο της κυβέρνησης για σταδιακή άρση των μέτρων, θα βασίζεται στον έλεγχο των εξελίξεων της βαθμιαίας επιστροφής στην κανονικότητα σε 24ωρη βάση. Η κυβέρνηση ζήτησε το σεβασμό της κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ των καταστηματαρχών και των πελατών τον περιορισμό του αριθμού των πελατών ανά επιφάνεια στο εσωτερικό των καταστημάτων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ταξί, νοσοκομεία καθώς και κατά την επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα.

 

Από την 1η Ιουνίου και για διάστημα ενός μήνα, θα ισχύουν τα στάδια 4 έως 7, που μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ παρακάτω. Αυτά τα στάδια θα ξεκινήσουν με την άρση των περιορισμών απαγόρευσης της κυκλοφορίας ένα προς ένα και το νέο άνοιγμα της αγοράς με την ακόλουθη σειρά: πολυκαταστήματα, υπαίθρια εστιατόρια, καφετέριες, θερινοί κινηματογράφοι, ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας, πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα, υπαίθριες παιδικές χαρές, εστιατόρια και καφετέριες με εσωτερικούς χώρους, εποχιακά ξενοδοχεία και καταλύματα καθώς και γυμναστήρια με εσωτερικούς χώρους.

 

Για το σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης περιοριστικών μέτρων δείτε εδώ.

 

Μέχρι την άρση όλων των περιορισμών

Οι προηγούμενοι περιορισμοί θα εξακολουθήσουν να ισχύουν κατά τη διάρκεια της βαθμιαίας επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα και η άρση του καθενός από αυτούς θα εξετάζεται με προσοχή και θα ανακοινώνεται στο κοινό.

 

Προς το παρόν όλες οι συνδέσεις μεταφορών με τρίτες χώρες καθώς και με την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία έχουν ακόμη ανασταλεί μέχρι νεοτέρας.

 

Τα εποχικά ξενοδοχεία και τα καταλύματα, καθώς και τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης διάρκειας στην Ελλάδα θα παραμείνουν προσωρινά κλειστά μέχρι τον Ιούνιο. Έως ότου αρθούν όλοι οι περιορισμοί, ένα ξενοδοχείο ανά περιφερειακή πρωτεύουσα θα παραμένει ανοικτό καθώς και τρία ξενοδοχεία στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Κάντε κλικ εδώ προκειμένου να βρείτε τη λίστα με όλα τα ξενοδοχεία που εξαιρούνται από την απαγόρευση, έτσι ώστε να προσφέρουν δωμάτια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

 

Η καραντίνα 14 ημερών επιβάλλεται ακόμη σε κάθε νέα άφιξη, μέχρι την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα.

Η απαγόρευση για όλα τα κρουαζιερόπλοια και τα ιστιοπλοϊκά που αγκυροβολούν στα λιμάνια της Ελλάδας ισχύει ακόμη. Επιπλέον, απαγορεύεται η αναχώρηση και ο ελλιμενισμός ιδιωτικών και επαγγελματικών γιωτ σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

 

Πρώτη προτεραιότητα παραμένει πάντοτε  η υγεία, η δική μας και όσων αγαπάμε. Μένουμε ασφαλείς και μένουμε παρέα, μέχρι η Ελλάδα να μπορεί και πάλι να σας καλωσορίσει. Επικοινωνούμε, εμπνεόμαστε και μαθαίνουμε - τώρα το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Συμβουλές για ταξιδιώτες

Ο κίνδυνος για ταξιδιώτες θεωρείται υψηλός. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν ανούσιες μετακινήσεις σε περιοχές με τοπική μετάδοση του COVID-19. Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά αυτού του νέου κορωναϊού.

Εάν ταξιδεύετε σε περιοχές με τοπική μετάδοση του COVID-19, τότε θα πρέπει:

Να πλένετε τα χέρια σας τακτικά με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό, ιδιαίτερα μετά από βήχα ή φτέρνισμα, προτού ακουμπήσετε και καταναλώσετε φαγητό.

Αποφύγετε κάθε επαφή με ασθενείς που εμφανίζουν ασθένεια με αναπνευστικά συμπτώματα.


Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας σε περιοχές με τοπική μετάδοση του COVID-19 θα πρέπει:

Να αναβάλλετε το ταξίδι σας εάν έχετε πυρετό ή/και αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα ή σας κόβεται η αναπνοή.

Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο ή με τον αγκώνα σας (όχι με τα χέρια σας) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

Αποφύγετε κάθε επαφή με άλλα άτομα εάν έχετε πυρετό ή/και αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχα ή σας κόβεται η αναπνοή.

 

Μετά την επιστροφή σας από περιοχές με τοπική μετάδοση του COVID-19:

Παρακολουθείτε διαρκώς την υγεία σας για 14 ημέρες.

Σε περίπτωση που παρουσιάσετε πυρετό ή/και αναπνευστικά συμπτώματα, όπως αναπνευστική ανεπάρκεια ή βήχα 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, συνιστάται να μείνετε στο σπίτι και να ζητήσετε άμεσα ιατρική παρακολούθηση, αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να επικοινωνήσετε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα (1135, 210-5212054).

Για περαιτέρω πληροφορίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας δείτε εδώ.

 

Kρατικός Αερολιμένας Νέας Αγχιάλου

Κέντρο Πληροφοριών

Τηλέφωνο: +302428076886

Fax: +302428078111

Image
Image
Image
Image